Web Analytics Made Easy - Statcounter

با گذشت ۲۵ سال از ساخت فیلم «طوفان شن» فیلم جدی درباره فعالیت‌های آمریکا در تاریخ انقلاب ساخته نشده است. ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۷ فرهنگی سینما و تئاتر نظرات - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، فیلم سینمایی «آرگو» ساخته بن افلک یکی از تبلیغاتی‌ترین فیلم‌های هالیوودی آمریکا روایتگر فرار چند کارمند آمریکایی از ایران با توسل به سفارت کانادا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موضوعی که در این بین عامدانه مغفول واقع شد، تلاش سربازان و تکاوران آمریکایی برای ورود به ایران و بازپس‌گیری کارمندان آمریکایی خود بود. موضوعی که به طوفان شن معروف و به نابودی و انفجار هلیکوپترهای آمریکایی منجر شد.

این مسأله در سینمای ایران در فیلمی به همین نام، «طوفان شن» در سال 1375 توسط جواد شمقدری ساخته شد. البته از آن سال تا به امروز در این باره و به طور کلی درباره تاریخ انقلاب ایران فیلم‌های سینمایی بسیار کمی ساخته شده است.

خبرنگار خبرگزاری تسنیم در گفت‌وگوی کوتاهی با کارگردان این اثر درباره نگاه آمریکایی‌ها به این موضوع و چرایی عدم پرداخت به این مسأله در فیلم آرگو صحبت کرد. 

آرگو کانادا را عصبانی کرد

شمقدری در ابتدا گفت: یکی از سیاست‌های هالیوود درباره تاریخ و موضوعات سیاسی پرداخت و برجسته‌سازی موضوعات و سوژه‌هایی است که برای آنان اهمیت دارد. اما تسخیر لانه جاسوسی کلاً یک نقطه ضعف برای اقتدار و استکبار آمریکا بود و طبیعی است که به آن ورود نکنند. اما آنان در این زمنیه هم به طور کامل بی‌کار ننشستند و گشتند و روی یک نقطه کوچک با تحریف دست گذاشتند که 6 نفر از کارمندان سفارت آمریکا زمانی که در سفارت نبودند از برگشت به محل حادثه خودداری می‌کنند و با رفتن به سفارت کانادا که گویی در خدمت آن است آنان را مشتاقانه به آمریکا برمی‌گرداند.

نمایی از آرگو

در حالی که رفتن به سفارت کانادا توسط شهروندان آمریکایی و انتقال آنان به آمریکا کار بزرگ و پیچیده‌ای نبود اما شیوه بازنمایی آن در این فیلم به این صورت که انگار کانادا در خدمت آمریکا باشد باعث شد که کانادایی‌ها با نخست وزیر انگلیسی از این رویکرد به شدت عصبی بشوند. 

نکته دیگر اینکه این فیلم در القای ترس و تحریف تاریخ تلاش مذبوحانه‌ای کرد. توضیح اینکه اولاً زنان بازداشتی این سفارت آزاد شدند و اصل بر آزادی زنان بود. همانطور که در فیلم نمایش داده شد 3 نفر از این جمعیت از زنانند و می‌توانستند بدون این همه واهمه به منزل‌های خود بازگردند. در واقعیت هم 25 نفر از این میان آزاد شدند. دوم اینکه این 6 نفر کارمندهای ساده سفارت بودند و جزو مقامات مهم و اصلی سفارت نبودند که انقدر از این ماجرا ترس و استرس در فیلم نشان داده است.

وی اظهار داشت: طوفان شن در نهایت فضاحت بی‌سابقه‌ای برای آمریکا بود که ترجیح داد چشمانش را به روی آن ببندد.

عربیسم هالیوود درباره ایران

شمقدری درباره فضاسازی عربی در این فیلم و سریال‌هایی که در آنها ایران را شبیه کشورهای عربی نشان می‌دهد بیان کرد: بخش زیادی این موضوع طبیعی است که آمریکا با ایران از سر رأفت برخورد نکند اما این نکته نیز از منظر صنعت سینمایی مهم است که سینماگران هالیوود عمدتاً زمانی که می‌خواهند درباره ایران فیلم بسازند سراغ شهرک‌های سینمایی واقع در اردن، تونس، مراکش و دیگر کشورهای عربی می‌روند و خودبه‌خود فضاسازی و اتمسفر در این فیلم‌ها به سمت کشورهای عربی سوق پیدا می‌کند.

نکته دیگر که به نظر من مهم است که دانش و اطلاعات جغرافیایی، فرهنگی و اجتماعی غربی‌ها هنوز درباره ایران بسیار کمرنگ است و هنوز فکر می‌کنند که اینجا کشوری عربی است. اما زمانی که یک توریست خارجی به ایران می‌آید شوکه می‌شود که چقدر ایران با آن چیزی که به او نشان دادند متفاوت است.

بن افلک برای آرگو برنده اسکار شد

وی همینطور در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم درباره فیلم‌های منتقدانه هالیوود که در آن سیاست‌های آمریکایی را نقد می‌کند اما به این موضوع نپرداخته است بیان کرد: علتش این است که فیلمسازی صنعتی است که باید مورد حمایت قرار بگیرد، خصوصاً در غرب زمانی که بخواهند در این زمینه‌ها کاری تولید بکنند باید حمایت جدی شوند و شاید تا 60 میلیون دلار هزینه داشته باشد. بنابراین نقش کمپانی بسیار مهم است. مدتی تلاش‌هایی برای تشکیل سینمای مستقل در آمریکا شد اما در نهایت آنها نیز زیر چتر حمایتی سینمای بدنه و اصلی آمریکا رفتند و به معنای واقعی چندان چنین سینمایی وجود ندارد و بنابراین فیلم‌هایی با این مضامین که با سیاست‌های آنان در تضاد است ساخته نمی‌شوند.

البته این موضوع در ایران نیز صدق می‌کند و ساختن فیلم‌هایی با این تم طبیعتاً به بودجه و کمک مالی نهادهای رسمی نیازمند است.

توطئه داخلی در سینمای ایران

شمقدری درباره کمرنگی فیلم‌های تاریخ انقلاب اسلامی خصوصاً مسائل مرتبط با دخالت‌های آمریکا و جنایت‌های او اشاره کرد که برخلاف هالیوود که به این موضوعات مدام می‌پردازد، در ایران یک سیاست غلطی از همان ابتدا و به مرور جا افتاد که در این خصوص ورود چندانی نکنند که به نوعی شاید توطئه داخلی بتوان آن را در نظر گرفت. در حوزه دفاع مقدس اگر این اتفاق چندان رخ نداد و فیلم‌های سینمایی ساخته شده است، شاید به دلیل بار معنوی خاصی باشد که داشته است و شکر خدا این بلا سرش نیامد.

البته نباید از ذکر این نکته مهم غفلت کرد که بسیاری از هنرمندان ما اعم از کارگردان، نویسنده و خصوصاً بازیگران از حضور و شرکت در ساخت فیلم‌های ضدآمریکایی ابا دارند زیرا امکان دارد که گرین کارت‌های آنان باطل شود و برای ورود و خروج به کشورهایی مانند آمریکا و کانادا دچار مشکل شوند.

در هر حال شرایط به گونه‌ای رقم خورده است که بعد از نزدیک به 25 سال از ساخت فیلم «طوفان شن» بار دیگر درباره موضوع تسخیر لانه جاسوسی و چالش‌های سیاسی ایران با آمریکا در تاریخ انقلاب سریالی ساختم که البته مقداری از فیلمبرداری آن به دلیل کرونا باقی مانده است.

نقد وحید جلیلی بر فیلم «خروج»/ بازگشت عبّاس و سراغ خانه کدخدا

چرا سلامت عوامل سینمایی برای برخی کارگردان‌ها مهم نیست؟/ «مجوز خروج» فیلمبرداری خود را متوقف کند

چرا "خروج" تبلیغ نشد؟/ شرایط تلویزیون برای تبلیغ فیلم‌های سینمایی مجازی

انتهای پیام/

R1544/P/S4,34/CT3 واژه های کاربردی مرتبط شبکه نمایش خانگی سینمای ایران سینما

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شبکه نمایش خانگی سینمای ایران سینما شبکه نمایش خانگی سینمای ایران سینما تاریخ انقلاب طوفان شن فیلم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۲۴۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست جالب غربی ها ۲روز قبل از زدن اسرائیل

 

به گزارش تابناک، حسین امیرعبداللهیان در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران، با اشاره به سفر رئیس سازمان انرژی اتمی به ایران گفت: سفر آقای گروسی را مثبت ارزیابی می‌کنم. ایده‌های مهمی برای همکاری نیرومندتر ایران و سازمان مطرح شد. تلاش می‌کنم دو مسئله باقی مانده در مسیر همکاری‌های فنی و نه فشارهای سیاسی بیرونی حل شود.
وی در واکنش به احتمال آتش‌بس غزه اظهارکرد: تماس‌های فشرده‌ای غربی‌ها به ویژه متحدان در حوزه اروپا با ایران داشتند. درخواست اول‌شان خویشتن‌داری جمهوری اسلامی ایران و پاسخ ندادن به اقدامات رژیم صهیونیستی بود که محکم گفتیم «حتما به رژیم اسراییل پاسخ داده می‌شود.» دو روز مانده به شروع عملیات ایران، درخواست غربی از ما این بود که اگر می‌خواهیم بزنید، محکم نزنید و سعی کنید شدت عملیات‌تان کاهش پیدا کند.

امیرعبداللهیان ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران خود تصمیم گرفت که چگونه بزند، از چه نقطه‌ای و در چه زمانی عملیات کند و اجازه نداد تحت تاثیر دیگران قرار بگیرد اما در عین حال به طرف آمریکایی و غربی گفتیم ریشه در حل بحران غزه است. باید تمرکز بر این موضوع پیدا کنیم.

وزیر امور خارجه متذکر شد: توافق نانوشته‌ای با طرفهای غربی برای تمرکز بر آتش‌بس در غزه داشتیم. غربی‌ها به ما گفتند در این مسیر حرکت خواهند کرد که امروز آثار مثبتی در این رابطه شاهدیم. حماس در چارچوب اصول خودش و در طرحی واقع‌بینانه پاسخ ابتکار مصر و قطر را داده است.

وی متذکر شد: تصور می‌کنم اگر آمریکایی و غربی‌ها به وعده‌های‌شان عمل کنند و نسبت به آتش‌بس در این مرحله پایبند باشند، همه چیز برای برقراری آتش‌بس پایدار و حل مسئله فراهم است اما نتانیاهو و اندک افراد افراطی در آن سوی این معادله همه تلاش‌شان را برای تداوم جنگ به کار می‌برند چرا که آتش‌بس می‌تواند به معنای بحران جدید در داخل سرزمین‌های اشغالی باشد.
امیرعبداللهیان در بخش دیگری از سخنانش با توضیح آخرین اقدامات انجام شده برای برقراری رابطه با مصر، گفت: گفت‌وگوهای خیلی خوبی با وزیر امور خارجه مصر داشتم. در مسیر تدوین نقشه‌راه برای برگشت به روابط عادی دیپلماتیک بین دو کشور هستیم.

وزیر امور خارجه ایران با اشاره به همکاری کشورهای همسایه در مسئله غزه، گفت: با همسایگان روابط قوی داریم البته دو روز قبل از شروع عملیات به کشورهایی که آمریکا در آنجا پایگاه داشت و همچنین به طرف آمریکایی اعلام کردیم هدف ایران همسایه‌ها یا آمریکایی‌ها نیستند، بلکه تنبیه رژیم اسراییل به دلیل اقدام گستاخانه و خلاف مقررات بین‌المللی و کنوانسیون وین در حمله به سفارت ایران در دمشق است.

وی ادامه داد: هشدار دادیم اگر در هر مرحله از عملیات ما آمریکا علیه منافع ایران وارد شود، پاسخ ما بر روی پایگاه‌های آمریکا در منطقه فوری و قطعی است. به کشورهای دوست که پایگاه‌های آمریکا در کشورشان قرار دارد نیز از قبل اعلام کردیم روابط ما با شما مبتنی بر دوستی و برادری است، دفاع مشروع در چارچوب تقویت همکاری‌ها و امنیت منطقه‌ای است، اما اگر آمریکا دست از پا خطا کند، پایگاه‌هایش در منطقه هدف قرار می‌گیرد. در گفت‌وگوها و پیام‌های بعدی‌مان نیز این حس به کشورهای همسایه انتقال داده شد که عمدتا قبل از آغاز عملیات (عملیات وعده صادق ) از مسیر دیپلماتیک به ایران اعلام کردند به هیچ کشوری اجازه نخواهند داد از مبداء کشورشان هیچ تعرضی علیه ایران انجام شود.

وزیر امور خارجه کشورمان ابراز امیدواری کرد: پاسخی که ایران به گستاخی رژیم صهیونیستی داد، کمک کند هر چه زودتر بحران در منطقه فروکش کند و فلسطینی‌ها در این چارچوب حقوق‌شان رعایت شود.

 منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • سهم انجمن سینمای جوانان ایران و سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب
  • راهنمای جامع برندگان لاتاری گرین کارت
  • درخواست جالب غربی ها ۲روز قبل از زدن اسرائیل
  • شی در صربستان: هرگز بمباران سفارت چین در بلگراد توسط آمریکا را فراموش نمی‌کنیم
  • خزاعی: انصاف را در اظهار نظر رعایت کنیم
  • واکنش رئیس سازمان سینمایی به اظهارنظرها درباره بیکاری سینماگران و زیر سوال بردن فروش فیلم‌ها
  • بیکاری سینماگران ربطی به رونق اقتصاد و فروش فیلم‌ها ندارد
  • انصاف را در اظهار نظر رعایت کنیم/ رونق تولید و نمایش فیلم‌ها موجب کاهش بیکاری سینماگران شده است
  • مهندسی معکوس این سلاح کلیدی آمریکایی در ایران؟!
  • تصاویر کمتر دیده شده از مصطفی زمانی و خانم بازیگر در یک فیلم سینمایی |‌ زمان اکران اعلام شد